fbpx

Контент маркетинг за почетници: 10 идеи за да почнеш со продуцирање на нови содржини

Во светот на дигиталниот маркетинг и продажбата преку социјалните мрежи има проста вистина: никој нема да следи Фејсбук страница што постојано продава и објавува продукти.

Затоа, најлесниот начин за „разбивање“ на содржината е започнување со контент маркетинг за вашиот бренд / фирма. Контент маркетингот е создавање на серија на содржини (видео / СМ објави / креативи) кои опфаќаат различни делови од вашето работење, секојдневие или бренд, но не се директно продавање на продукти или барање на луѓе да направат нешто. Тоа е едноставно содржина која има за цел да ги заинтересира вашите следачи да дознаат повеќе за нешто што може да ги заинтересира, нешто што можат да го споделат или да кажат на пријател.

Најважната работа пред да започнете е да одредите која ќе биде вашата таргет публика. Дали тоа ќе бидат луѓе заинтересирани само за маркетинг, луѓе кои имаат мало или средно претпријатие, луѓе кои сакаат одредени продукти? Мора да имате јасна перцепција на кого му се обраќате со објавите, за самите објави да имаат смисла за каналот преку кој ги објавувате.

#1 Објави за работата во вашиот бизнис (behind the scenes)

Секој бизнис има своја приказна како започнал или интересни случки кои се случиле додека во секојдневната работа. Можеби имате интересен процес на создавање на продукти. Внесете ги вашите следачи низ начинот на кој работи и дише вашата канцеларија и ќе добиете одличен ефект на транспарентност пред вашите купувачи, но и сигурно ќе заинтересирате и нови. Можете да создадете редовен серијал од тестимонијали на вработени или пак да направите серијал од следење на производството на еден продукт од старт до финиш. Нема потреба од голема креативност, само вклучете ја камерата на мобилниот и почнете со снимање.

#2 Објави за новости од вашата индустрија / професија

Има нешто ново во вашата индустрија или професија? Зошто да не го споделите јавно со вашите колеги и луѓето заинтересирани за вашата професија. Да, ова нема да функционира за секој бизнис, но може и те како да функционира за адвокатски фирми, ИТ фирми или продавници за ИТ опрема, модни дизајнери или креатори, мали и средни претпријатија кои се бават со трговија или производство на интересни продукти. Повторно, нема потреба од голема доза на креативност или припрема, доволно е само да почнете. Вие сте експертот за вашата индустрија или работна дејност, споделувајте новости / критики / пофалби за актуелни случувања.

#3 Започнете блог

Создавање блог на вашата веб-страница е одличен начин да ги додадете вашите мислења, искуства и знаења на широката публика. Темите можат да варираат од технички аспекти на вашата работа, анализа на трендови во индустријата, совети и трикови за вашите клиенти и многу друго. Ова исто така е одлична можност за SEO (оптимизација на пребарувачи) која може да ви помогне вашата фирма да биде подобро рангирана на Google.

#4 Case report за проекти или задоволни клиенти

Приказните за успешни проекти и задоволни клиенти се силен инструмент за доверба. Споделете ги вашиот процес на работа, предизвиците со кои сте се соочиле и како ги решивте, и финалните резултати. Вашиот аудиториум ќе ги цени деталите и транспарентноста, и исто така ќе може да види како вашата компанија може да им помогне.

#5 Видео туториали и вебинари

Обезбедете образовен контент преку видео туториали или вебинари. Ова може да вклучува како да се користат вашите продукти или услуги, или образовни сесии за важни теми во вашата индустрија.

#6 Интервјуа со експерти

Реализирајте интервјуа со експерти од вашата област и споделете ги со вашите следачи. Ова може да вклучува интервјуа со вработени, клиенти или други индустриски лидери.

#7 Инфографики

Креирајте инфографики кои лесно прикажуваат сложени информации на забавен и допадлив начин, а се поврзани со теми во ваша експертиза или во вашата индустрија.

#8 Студии на случаи

Публикувајте детални студии на случаи за проекти кои вашата фирма ги реализирала, со акцент на резултатите и поуките.

#9 Фотографии од тимот и канцеларијата

Споделувајте фотографии од вашите вработени, работниот простор и корпоративни настани за да создадете поврзаност со вашата публика.

#10 Поткасти

Разговорите можат да бидат згоден начин за споделување на информации и идеи. Започнете подкаст во кој ќе разговарате за различни теми поврзани со вашата индустрија.

Со примена на некои или сите од овие идеи, ќе можете да создадете силна стратегија за контент маркетинг која ќе ви помогне да градите и одржувате врска со вашата публика, и истовремено да го промовирате вашето бренд и вредности.

Ви се допаѓа што читате? Имате нешто да додадете или да дискутирате?

Слободно пишете ни на нашите социјални мрежи или на hello@blink.mk.